Już za ponad miesiąc 16 czerwca wystartuje XII Międzynarodowy Bieg Uliczny o „Błękitną Wstęgę” w Stargardzie, w tym roku podobnie jak w latach poprzednich biegacze wystartują na dystansie 10 km wieczorową porą, start biegu odbędzie się tradycyjnie o godz. 21 00
„Zapisy do biegu już trwają, można zapisywać się przez stronę www.szwla.pl do 10 czerwca ale zachęcam do zapisów już teraz bo z dnia na dzień miejsc ubywa, do 15 maja mamy promocyjną cenę startowego 60 zł, obecnie zapisanych jest 550 biegaczy a limit biegu ustalony został na 1000 biegaczy. Oprócz biegu na 10 km organizujemy IV Marszu Nordic Walking na dystansie 6,7 km i zapisy do tych zawodów też już trwają” – tłumaczy Mariusz Kuchta Rzecznik Prasowy Biegu.
W tym roku czeka startujących spora zmiana, trasa biegu nie będzie przebiegała tak jak zwykle przez centrum miasta ulicę Szczecińską i Wyszyńskiego, bieg zostanie przeniesiony na obrzeża miasta do tzw. małego Parku Przemysłowego. Start będzie przy PEC - Stargard ul. Wieniawskiego następnie ulicą Cieplną, Przemysłową, Skandynawską do Ronda 15 Południk i powrót ulicą Nasienną tak organizatorzy zaplanowali jedno okrążenie, aby pokonać trasę 10 km trzeba przebiec trzy takie pętle.
„W tym roku pierwotna trasa musiała zostać skorygowana, ze względu na trwające w naszym mieście (w wielu miejscach) remonty infrastruktury. Trasa tegorocznego biegu prowadzić będzie po malowniczych uliczkach Stargardzkiego Parku Przemysłowego z metą na ulicy Nasiennej – tuż przy siedzibie PEC. Będziemy biegać trzy pętle, oczywiście trasa uzyskała atest PZLA. Liczę, że biegacze wybaczą nam utrudnienia i zmianę ich ulubionej trasy, zrobimy wszystko aby przeprowadzić zawody wzorowo a za rok wracamy na naszą tradycyjną trasę w centrum miasta” – zapowiada Prezes SZWLA i Dyrektor Biegu Julian Wójcik.
Organizatorzy w najbliższym czasie planują konferencję prasową na której poinformują o zmianach w tegorocznym biegu oraz zapraszają do śledzenia informacji na stronę www.szwla.pl i na portale społecznościowe gdzie na bieżąco informują o imprezie.