Dziś Tłusty Czwartek - rozpoczyna się ostatni tydzień karnawału.
Ilość wyświetleń: 3469
Tłusty Czwartek to jedno z ulubionych świąt Polaków. Dzieci dumnie wędrują do babci schrupać faworki lub jeden, dwa pyszne pączki (każdy z nas wie, że rzadko kończy się tylko na dwóch...). Chociaż żyjemy w czasach zdrowego odżywiania, zdrowego trybu życia, diet bezglutenowych, bezlaktozowych, to własnie dzisiaj nikt nie patrzy na liczbę kalorii, która może doprowadzić do zawrotu głowy.
Kiedyś objadano się pączkami nadziewanymi mięsem, słoniną i boczkiem, które następnie zapijano wódką. Obecnie preferowane są pączki ze słodkim nadzieniem i faworki, które popijamy kawą. Słodkości należy jednak wcześniej przygotować. Oto przepis na szybkie faworki i domowe pączki:
Faworki
Do 35 dag mąki dodajemy jeden proszek do pieczenia, dodajemy łyżkę śmietany, spirytus, łyżkę masła z utartymi trzema żółtkami i jednym jajkiem. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i dzielimy na 3 części. Wałkujemy ciasto na cienką formę, po czym wycinamy faworki i smażymy na głębokim tłuszczu. Wyjmujemy zarumienione faworki i układamy na dużym talerzu, posypujemy cukrem pudrem.
Pączki
Rozcieramy kostkę drożdży z pięcioma żółtkami. Dodajemy sześć łyżek cukru. Pół litra mleka podgrzewamy razem z jedną łyżką masła. Letnie mleko łączymy z drożdżami, żółtkami i jednym kilogramem mąki tortowej. Wyrabiamy ciasto, aż jego konsystencja będzie jednolita. Formujemy paczki i smażymy w głębokim oleju z każdej strony. Dla ułatwienia podczas formowania pączków, możemy posmarować ręce odrobiną oleju.
Według przesądu, ten kto dzisiaj nie zje żadnego pączka, będzie nieszczęśliwy przez cały rok. Pochwalcie się ile już pączków dzisiaj zjedliście??