17 listopada w Zespole Nr 6 w Szczecinie, odbyła się kolejna edycja konkursu kulinarnego i kelnerskiego pod hasłem „Kulinarna przygoda z pstrągiem”. W rywalizacji udział wziął uczeń Zespołu Szkół nr 5 Paweł Trusiewicz i to właśnie on został najlepszym kucharzem w województwie.
Do eliminacji wojewódzkich przystąpiło 16 uczestników – uczniowie 7 szkół ponadgimnazjalnych województwa zachodniopomorskiego. Pierwszym etapem był test wiedzy, za który uczestnicy mogli uzyskać max. 40 punktów. Drugi etap - praktyczny polegał na sporządzeniu i podaniu 5 porcji zakąski zimnej z wykorzystaniem pstrąga oraz 5 porcji deseru na bazie owoców leśnych.
Z części praktycznej uczestnicy mogli uzyskać maksymalnie 80 punktów. Nad prawidłowością przebiegu etapu pisemnego i praktycznego czuwało Jury zawodowe:
- Pan Piotr Sierociński – szef kuchni Novotel Szczecin Centrum
- Pan Paweł Szatkowski – szef kuchni Raddison Blu
- Pan Paweł Małyszko – szef regionalny Unilever Food Solutions
Zwycięzcami konkursu kulinarnego zostali:
I miejsce – Paweł Trusiewcz – Zespół Szkół Nr 5 w Stargardzie
II miejsce – Wojciech Parcheta – Zespół Szkół Nr 1 w Koszalinie
III miejsce – Mateusz Kota – Zespół Szkół Nr 6 w Szczecinie
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie: Paweł Trusiewicz i Łukasz Szala z 3 klasy technikum żywienia
i usług gastronomicznych.
Uczniów do konkursu przygotowała Izabela Pułka.
JF - 23-11-2017
1.
Brawo Pawle. Moje Gratulacje :)
Elżbieta (212.62.207...) 23-11-2017 20:17
2.
gratulacje!!
tylko czasami kolejnego w miescie kebaba nie otwieraj!
olej (91.241.24...) 24-11-2017 16:29
3.
Gratulacje dla Pawła widzę, że przed tobą jest przyszłość, proponuję abyś startował w Między Narodowach zawodach i zostać Mistrzem Świata, a w przyszłości dostać stanowisko Ministerstwie, bo warto głosować na tak młodego człowieka - BRAWO -