www.wiadomosci.rii.pl
logofacebook.jpg
Witaj
3.227.2.109
grafika_zmienna/banery/baner_54_1571224035.png

Herbata czerwona – właściwości, skład, najlepsze rodzaje

Herbata czerwona – właściwości, skład, najlepsze rodzaje

1549457461.jpg
Artykuł sponsorowany
Ilość wyświetleń: 945
   Czerwona herbata cieszy się w Polsce ogromną popularnością od kilku lat. Oczywiście prym wiedzie czarna, jednak zaczynamy dostrzegać właściwości także innych rodzajów herbaty. Czerwona wytwarzana jest z rośliny z gatunku Camellia assamica oraz Cemellia sinensis. Co ciekawe, jest ona bardzo rzadka, ponieważ stanowi jedynie 5% światowej produkcji. Jakie właściwości posiada ten napar i dlaczego warto go pić?

   Czerwona herbata zawiera mnóstwo aktywnie biologicznych składników. W składzie czerwonej herbaty znajduje się około 10% katechin, 5% teaflawin, 8% flawonowi, 10% kwasów fenolowych i depsydów, 15% aminokwasów oraz 15% tearubigin. Ponadto napar zawiera również metyloksantyny, białka i związki mineralne. Najważniejsze w składzie są flawonoidy, a w szczególności katechiny i garbniki. Posiadają one działanie antyoksydacyjne, dlatego zapobiegają nowotworom i chorobom wynikającym z niszczenia komórek. Garbniki ponadto z pewnością pomogą nam podczas rewolucji żołądkowych, ponieważ wspomagają leczenie biegunek i wymiotów. Herbata zawiera także kofeinę, jednak o nieco innym działaniu aniżeli ta w kawie. Wchłania się ona wolniej i słabiej oddziałuje na organizm, dlatego w mniejszym stopniu pobudza, ale jej zdolności poprawiające koncentracje są tak samo dobre.

   Substancje zawarte w czerwonej herbacie uszczelniają ścianki naczyń włosowatych, dlatego też korzystnie wpływają na układ krwionośny, zapobiegając groźnym chorobom. Wykazano również ich działanie antyhistaminowe, stąd też łagodzą alergię. Poza tym właściwości antyoksydacyjne pomagają uniknąć cukrzycy, chorobom układu pokarmowego, a także kostnego, chociażby ze względu na zawartość związków mineralnych, które budują kości. Obecny w składzie fluor działa antybakteryjnie i chroni zęby oraz dziąsła.

   Wśród dostępnych rodzajów czerwonej herbaty wyróżnić możemy: pu-erh, oolong i puszong (w sprzedaży tutaj). Pierwsza z nich sprawdza się przy odchudzaniu, gdyż przyspiesza metabolizm i oczyszcza organizm z toksyn, co zauważyć można przede wszystkim po eliminacji zaparć. Oolong również pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów, poza tym wspiera odporność, a jej smak jest nieco łagodniejszy. Puszong natomiast przypomina w swoim smaku nieco zieloną herbatę i podobnie jak poprzedniczki oczyszcza organizm, odchudza oraz zwiększa koncentrację.

inf.pras. - 06-02-2019


Reklama
1.
        a cena z kosmosu
buah (46.169.12...) 08-02-2019 09:44
Dodanie opinii jest jednoznaczne z zatwierdzeniem regulaminu
Autor:
Dodanie wiadomości jest jednoznaczne z zatwierdzeniem regulaminu
Autor:
   Polecane przez INFO
baner_5_1570135131.jpgbaner_6_1570135113.jpgbaner_7_1571160617.jpgbaner_8_1570137912.jpgbaner_9_1570642654.jpgbaner_10_1570145489.jpgbaner_11_1570261466.pngbaner_12_1570264808.pngbaner_13_1570266893.pngbaner_14_1570275933.pngbaner_15_1570638480.jpgbaner_16_1570645259.jpg
Copyright © Regionalny Informator Internetowy
info..pl M. Cywka
Robotnicza 9b
73-110 Stargard
tel. +48 91 578 42 10
e-mail: info.wiadomosci@gmail.com