www.wiadomosci.rii.pl
logofacebook.jpg
Witaj
3.95.131.208

Wakacyjne jedzenie na polskim wybrzeżu

Wakacyjne jedzenie na polskim wybrzeżu.

1565359422.jpg
Artykuł sponsorowany
Ilość wyświetleń: 648
   Oferta gastronomiczna nadbałtyckich miejscowości przez ostatnich kilkanaście lat uległa dużym zmianom. Ktoś, kto nie zwykł jeździć nad polskie morze co rok, może być mile zaskoczony. 

   Kiedy z wakacyjnej mapy wybrzeża zaczęły znikać ośrodki wczasowe wyposażone we własne stołówki, obok obowiązkowych smażalni ryb znaleźć można było jedynie jadłodajnie oferujące tradycyjne dania polskiej kuchni, czyli zupę pomidorową i kotleta schabowego z ziemniakami, w najlepszym razie – pierogi. Chcąc urozmaić menu podczas wakacji, trzeba było przyrządzać je samodzielnie. Ceny w sklepach były przy tym tak wysokie, że normą było zabieranie z domu konserw i półproduktów do gotowania posiłków na miejscu. Przy dłuższych urlopach opłacało się zrobić w trakcie wyprawę po jedzenie – Szczecin czy Gdańsk stanowiły (przynajmniej dla zmotoryzowanych) częsty cel wycieczek połączonych z odnawianiem wakacyjnych zapasów.

   W drugiej dekadzie XIX wieku ceny nad polskim morzem wciąż są nieco wyższe niż w centrum kraju, ale nikt nie musi już troszczyć się o wyżywienie, wybierając się na dłuższy urlop. Po okresie zawrotnej popularności barów szybkiej obsługi, których ograniczona oferta wciąż zachęcała do wypraw z solidnymi zapasami, nad Bałtykiem rozkwitają restauracje serwujące dania kuchni z różnych zakątków świata. Oczywiście wciąż można rozkoszować się smakiem świeżych ryb w licznych smażalniach (pojawiły się również wędzarnie!), ale istnieją ponadto lokale oferujące dania lubianej przez Polaków kuchni włoskiej czy azjatyckiej.

   Bez trudu także można zrobić zakupy spożywcze w przystępnych cenach. W większych miejscowościach swoje sklepy otwierają znane sieci marketów, więc zabieranie z sobą nad morze pokaźnej wałówki stało się całkowicie zbędne. Turyści zaopatrzają się chętnie w świeże pieczywo czy kiełbasę na wieczornego grilla z sąsiadami. Zwykle nie tracą cennego na urlopie czasu na przyrządzanie obiadów. Czerpią z jedzenia jeszcze jedną wakacyjną przyjemność, nie troszcząc się o jego przygotowanie.
PP - 09-08-2019


Reklama
Dodanie opinii jest jednoznaczne z zatwierdzeniem regulaminu
Autor:
Dodanie wiadomości jest jednoznaczne z zatwierdzeniem regulaminu
Autor:
   Polecane przez INFO
baner_5_1570135131.jpgbaner_6_1570135113.jpgbaner_7_1571160617.jpgbaner_8_1570137912.jpgbaner_9_1570642654.jpgbaner_10_1570145489.jpgbaner_11_1570261466.pngbaner_12_1570264808.pngbaner_13_1572958277.jpgbaner_14_1570275933.pngbaner_15_1570638480.jpgbaner_16_1570645259.jpg
Copyright © Regionalny Informator Internetowy
info..pl M. Cywka
Robotnicza 9b
73-110 Stargard
tel. +48 91 578 42 10
e-mail: info.wiadomosci@gmail.com