logofacebook.jpg
Witaj
18.188.13.127

Stargardzianie na grzybach. Rozmowa z Jackiem Sidorko z Nadleśnictwa Kliniska

Pan Zenon (z lewej) i pan Marian uwielbiają chodzić na grzyby.

1631261660.JPG
Ilość wyświetleń: 1333
 W okolicznych lasach zaroiło się od grzybów i grzybiarzy. Sanepid informuje, że zbiory z lasu można sprawdzić na miejscu w dni robocze.

    Ci, którzy nie radzą sobie dobrze z rozpoznawaniem czy grzyby, które zebrali nie są czasem trujące, mogą to sprawdzić w miejscowym sanepidzie. 

- W okresie sezonu grzybowego, tj. od 01.09.2021r.  w godz. od 07:30 do 9:30, od poniedziałku do piątku w siedzibie tut. Inspekcji  prowadzony jest dyżur klasyfikatorów grzybów świeżych - informuje Anna Pożdał z Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Stargardzie. -  Atesty na grzyby świeże wydawane są nieodpłatnie. Do identyfikacji grzybów należy przynosić wyłącznie grzyby świeże, wykręcone w całości z podłoża. Nie należy przynosić m.in. grzybów starych i przejrzałych, zbyt młodych, z niewykształconymi cechami osobniczymi, oczyszczonych, pokrojonych, zapleśniałych czy poddanych obróbce termicznej.


    Zapraszamy do przeczytania rozmowy na temat grzybów i grzybobrania z Jackiem Sidorko z Nadleśnictwa Kliniska. 

- Kiedy najlepiej wybrać się do lasu na grzyby? 

J.S.
- Grzyby rosną przez cały rok. Zbieramy owocniki, które popularnie nazywamy „grzybami”. Sezon największego pojawiania się owocników rozpoczyna się w lipcu i trwa do końca października. Wszystko zależy od warunków pogodowych – ciepłe lato z opadami deszczu sprzyja rozwojowi grzybni. Najczęściej tzw. „wysyp” grzybów rozpoczyna się pod koniec sierpnia i trwa do końca września. W zależności od regionu oraz warunków pogodowych pojawianie się owocników może być rozciągnięte w czasie. Czasami można niektóre grzyby spotkać na początku lipca lub nawet po przymrozkach w listopadzie. W naszych lasach, po spełnieniu warunku odpowiedniej ilości i deszczu, masowe pojawianie się owocników – grzybów rozpoczyna się na początku września. Obecnie można spotkać najbardziej znane grzyby: podgrzybka brunatnego, kozaki (koźlarze, borowiki szlachetne, czubajkę kanię i inne. 
Najchętniej zbierane są podgrzybki (borowiki brunatne), borowiki (prawdziwki), kanie,            rydze ( mleczaje rydze), gołąbki. 

- W jakich rejonach można natknąć się na grzyby? Można to jakoś określić? 

- J.S. - Trudno jednoznacznie określić rejony masowego występowania grzybów. Wytrawni zbieracze grzybów mają „swoje miejsca” ale często można spotkać owocniki również w nowych miejscach. 

- Ile mamy w Polsce gatunków grzybów?

- J.S. - Szacuje się, że w Polsce jest kilkanaście tysięcy gatunków grzybów, z tego około 1300-1400 gatunków jadalnych. Zbieranych jest około 30 gatunków grzybów a najpopularniejszych około 10. Część grzybów podlega ścisłej ochronie gatunkowej oraz ochronie częściowej. Tych grzybów nie wolno zbierać i niszczyć. Warto przed wyjściem do lasu spróbować poszukać ilustracji grzybów podlegających ochronie. 

- Co powinien zrobić niedoświadczony grzybiarz? Jak ma rozpoznawać grzyby?
 
 
- J.S. - Wielu wytrawnych zbieraczy grzybów rozpoczynało swoją „przygodę” z grzybami u boku doświadczonych zbieraczy. Ta wiedza jest często przekazywana z pokolenia na pokolenie w rodzinach lub kręgach sąsiadów. Można również samemu się podszkolić w rozpoznawaniu grzybów trujących i jadalnych – wymaga to więcej czasu i rozsądku. Bardzo ważne jest aby zbierane grzyby przechowywać w wiklinowym koszu, łubiance lub ewentualnie w wiadrze z tzw. Kratką. Zebrane grzyby muszą mieć dostęp powietrza aby nie uległy zaparzeniu – wtedy nawet grzyby jadalne mogą wydzielać substancje powodujące zatrucia organizmu. 

- Jak zbierać grzyby właściwie? 

- J.S. - Technika zbierania owocników – grzybów wskazuje na dwa sposoby: odcinanie tuż na powierzchnią ścioły (mchu, trawy) lub wykręcanie z podłoża aby nie wyrwać strzępków grzybni. Zaleca się też przykrycie miejsca zbioru w celu ułatwienia dalszego rozwoju grzybni i pojawiania się następnych owocników. 

-
O czym trzeba pamiętać wchodząc do lasu?  

- J.S. - Przepisy zabraniają wjeżdżania pojazdami mechanicznymi do lasu. Tylko drogi oznakowane odpowiednimi znakami są udostępnione do ruchu publicznego. Parkowanie pojazdów powinno odbywać się w miejscach do tego przeznaczonych – odpowiednio oznakowanych. W czasie pobytu w lesie należy zachować się możliwie jak najciszej – sami nie lubimy hałasów. Wszystkie opakowania typu butelki po napojach, opakowania po jedzeniu zabierajmy ze sobą do domu. Problem zaśmiecania lasów w Polsce jest bardzo kosztowny i bardzo szkodliwy dla środowiska.  

- Jakie kary i za co można dostać w lesie? 

- J.S. - Przestrzeganie przepisów dotyczących lasów kontroluje Straż Leśna, która ma uprawnienia podobne do Policji, Straży Granicznej. Często z tymi służbami wspólnie patroluje tereny leśne nie tylko w okresie grzybobrania. Ewidentne złamanie przepisów prawa ( wjazd pojazdem do lasu, niszczenie grzybów, niszczenie roślin, płoszenie zwierząt) może powodować nałożenie mandatu karnego lub skierowanie sprawy na drogę  postepowania sądowego. Również zarobkowy, zorganizowany  zbiór grzybów jest naruszeniem prawa. 

- Czego należałoby życzyć grzybiarzom?

J.S. - 
 Wszystkim amatorom zbierania grzybów życzymy udanych wypraw do lasu. Spacer po lesie, możliwość relaksu a przy okazji udane grzybobranie na pewno korzystnie wpłynie na nasze samopoczucie. 

- Dziękuję za rozmowę 
WM - 10-09-2021


Artykuły powiązane:
  • Koncert Osiecka / Sing Sing - GrzyboGranie Music Festival 2022 (12-10-2022)

  • Reklama
    1.
            Grzyby nie mają żadnej wartosci odzywaczej, zje sie je i wysra i tyle, a dodatkowo mozna sie zatruć albo załapac kleszcza.
    grzybiarka z Płoni (31.11.131...) 10-09-2021 19:48
    2.
            grzybiarka z Płoni (31.11.131...) jeśli nie mają to jakim cudem zwierzęta, które je jedzą żyją i funkcjonują,a borowiki mają więcej białka niż mięso.Nie chcesz nie jedz ,ale nie powtarzaj bzdur i kup sobie kurczaka w Witkowskim co świeci w nocy xd
    beka (5.173.25...) 10-09-2021 22:56
    3.
            A co maja jesc zwierzeta? jedza grzyby tak jak czlowiek zje i wysra i tyle z tego dobrego.Borowiki i białko, haha chyba jak zalejesz mlekiem:)). Nie jem mięsa bo chemia i grzybów( Niemcy nie jedza grzybowa, a nasza biedota je:))))
    z ciebie. (31.11.131...) 11-09-2021 19:02
    Dodanie opinii jest jednoznaczne z zatwierdzeniem regulaminu
    Autor:
    Dodanie wiadomości jest jednoznaczne z zatwierdzeniem regulaminu
    Autor:
       Polecane przez INFO
    baner_5_1570135131.jpgbaner_8_1658156824.jpgbaner_9_1570642654.jpgbaner_10_1570145489.jpgbaner_13_1587714979.jpgbaner_21_1672648553.jpgbaner_28_1677653215.jpgbaner_30_1680645093.jpgbaner_31_1695228839.pngbaner_32_1708625514.jpgbaner_33_1708625553.jpg
    Copyright © Regionalny Informator Internetowy
    info..pl M. Cywka
    Robotnicza 9b
    73-110 Stargard
    tel. +48 609 804 424 / 91 578 42 10
    e-mail: info.wiadomosci@gmail.com