W okolicznych lasach zaroiło się od grzybów i grzybiarzy. Sanepid informuje, że zbiory z lasu można sprawdzić na miejscu w dni robocze.
Ci, którzy nie radzą sobie dobrze z rozpoznawaniem czy grzyby, które zebrali nie są czasem trujące, mogą to sprawdzić w miejscowym sanepidzie.
- W okresie sezonu grzybowego, tj. od 01.09.2021r. w godz. od 07:30 do 9:30, od poniedziałku do piątku w siedzibie tut. Inspekcji prowadzony jest dyżur klasyfikatorów grzybów świeżych - informuje Anna Pożdał z Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Stargardzie. - Atesty na grzyby świeże wydawane są nieodpłatnie. Do identyfikacji grzybów należy przynosić wyłącznie grzyby świeże, wykręcone w całości z podłoża. Nie należy przynosić m.in. grzybów starych i przejrzałych, zbyt młodych, z niewykształconymi cechami osobniczymi, oczyszczonych, pokrojonych, zapleśniałych czy poddanych obróbce termicznej.
Zapraszamy do przeczytania rozmowy na temat grzybów i grzybobrania z Jackiem Sidorko z Nadleśnictwa Kliniska.
- Kiedy najlepiej wybrać się do lasu na grzyby?
J.S. - Grzyby rosną przez cały rok. Zbieramy owocniki, które popularnie nazywamy „grzybami”. Sezon największego pojawiania się owocników rozpoczyna się w lipcu i trwa do końca października. Wszystko zależy od warunków pogodowych – ciepłe lato z opadami deszczu sprzyja rozwojowi grzybni. Najczęściej tzw. „wysyp” grzybów rozpoczyna się pod koniec sierpnia i trwa do końca września. W zależności od regionu oraz warunków pogodowych pojawianie się owocników może być rozciągnięte w czasie. Czasami można niektóre grzyby spotkać na początku lipca lub nawet po przymrozkach w listopadzie. W naszych lasach, po spełnieniu warunku odpowiedniej ilości i deszczu, masowe pojawianie się owocników – grzybów rozpoczyna się na początku września. Obecnie można spotkać najbardziej znane grzyby: podgrzybka brunatnego, kozaki (koźlarze, borowiki szlachetne, czubajkę kanię i inne.
Najchętniej zbierane są podgrzybki (borowiki brunatne), borowiki (prawdziwki), kanie, rydze ( mleczaje rydze), gołąbki.
- W jakich rejonach można natknąć się na grzyby? Można to jakoś określić?
- J.S. - Trudno jednoznacznie określić rejony masowego występowania grzybów. Wytrawni zbieracze grzybów mają „swoje miejsca” ale często można spotkać owocniki również w nowych miejscach.
- Ile mamy w Polsce gatunków grzybów?
- J.S. - Szacuje się, że w Polsce jest kilkanaście tysięcy gatunków grzybów, z tego około 1300-1400 gatunków jadalnych. Zbieranych jest około 30 gatunków grzybów a najpopularniejszych około 10. Część grzybów podlega ścisłej ochronie gatunkowej oraz ochronie częściowej. Tych grzybów nie wolno zbierać i niszczyć. Warto przed wyjściem do lasu spróbować poszukać ilustracji grzybów podlegających ochronie.
- Co powinien zrobić niedoświadczony grzybiarz? Jak ma rozpoznawać grzyby?
- J.S. - Wielu wytrawnych zbieraczy grzybów rozpoczynało swoją „przygodę” z grzybami u boku doświadczonych zbieraczy. Ta wiedza jest często przekazywana z pokolenia na pokolenie w rodzinach lub kręgach sąsiadów. Można również samemu się podszkolić w rozpoznawaniu grzybów trujących i jadalnych – wymaga to więcej czasu i rozsądku. Bardzo ważne jest aby zbierane grzyby przechowywać w wiklinowym koszu, łubiance lub ewentualnie w wiadrze z tzw. Kratką. Zebrane grzyby muszą mieć dostęp powietrza aby nie uległy zaparzeniu – wtedy nawet grzyby jadalne mogą wydzielać substancje powodujące zatrucia organizmu.
- Jak zbierać grzyby właściwie?
- J.S. - Technika zbierania owocników – grzybów wskazuje na dwa sposoby: odcinanie tuż na powierzchnią ścioły (mchu, trawy) lub wykręcanie z podłoża aby nie wyrwać strzępków grzybni. Zaleca się też przykrycie miejsca zbioru w celu ułatwienia dalszego rozwoju grzybni i pojawiania się następnych owocników.
- O czym trzeba pamiętać wchodząc do lasu?
- J.S. - Przepisy zabraniają wjeżdżania pojazdami mechanicznymi do lasu. Tylko drogi oznakowane odpowiednimi znakami są udostępnione do ruchu publicznego. Parkowanie pojazdów powinno odbywać się w miejscach do tego przeznaczonych – odpowiednio oznakowanych. W czasie pobytu w lesie należy zachować się możliwie jak najciszej – sami nie lubimy hałasów. Wszystkie opakowania typu butelki po napojach, opakowania po jedzeniu zabierajmy ze sobą do domu. Problem zaśmiecania lasów w Polsce jest bardzo kosztowny i bardzo szkodliwy dla środowiska.
- Jakie kary i za co można dostać w lesie?
- J.S. - Przestrzeganie przepisów dotyczących lasów kontroluje Straż Leśna, która ma uprawnienia podobne do Policji, Straży Granicznej. Często z tymi służbami wspólnie patroluje tereny leśne nie tylko w okresie grzybobrania. Ewidentne złamanie przepisów prawa ( wjazd pojazdem do lasu, niszczenie grzybów, niszczenie roślin, płoszenie zwierząt) może powodować nałożenie mandatu karnego lub skierowanie sprawy na drogę postepowania sądowego. Również zarobkowy, zorganizowany zbiór grzybów jest naruszeniem prawa.
- Czego należałoby życzyć grzybiarzom?
J.S. - Wszystkim amatorom zbierania grzybów życzymy udanych wypraw do lasu. Spacer po lesie, możliwość relaksu a przy okazji udane grzybobranie na pewno korzystnie wpłynie na nasze samopoczucie.
- Dziękuję za rozmowę
Grzyby nie mają żadnej wartosci odzywaczej, zje sie je i wysra i tyle, a dodatkowo mozna sie zatruć albo załapac kleszcza.
grzybiarka z Płoni (31.11.131...) jeśli nie mają to jakim cudem zwierzęta, które je jedzą żyją i funkcjonują,a borowiki mają więcej białka niż mięso.Nie chcesz nie jedz ,ale nie powtarzaj bzdur i kup sobie kurczaka w Witkowskim co świeci w nocy xd
A co maja jesc zwierzeta? jedza grzyby tak jak czlowiek zje i wysra i tyle z tego dobrego.Borowiki i białko, haha chyba jak zalejesz mlekiem:)). Nie jem mięsa bo chemia i grzybów( Niemcy nie jedza grzybowa, a nasza biedota je:))))
z ciebie. (31.11.131...) 11-09-2021 19:02