logofacebook.jpg
Witaj
3.144.222.72
grafika_zmienna/banery/baner_153_1731486119.png
← powrót

Zalewajka z Rogowa na Liście Produktów Tradycyjnych

To 57 produkt z województwa zachodniopomorskiego wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.

1678706370.jpg
Ilość wyświetleń: 1356
Zalewajka z Rogowa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Zupę gotują panie z tamtejszego koła gospodyń. 

   
   Zalewajka to zupa gotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Rogowie wedle tradycyjnej receptury. Jest 57 produktem z Zachodniopomorskiego, wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rozwoju Rolnictwa. 


 - Zupa ta jest stale obecna w jadłospisie mieszkańców Rogowa - mówi Wioletta Zientek, sołtyska wsi. - Jest posiłkiem, który funkcjonuje jako element integracyjny. Jadana jest na imprezach sportowych na rogowskim boisku, na dożynkach i innych odbywających się na terenie wsi, gminy lub innych imprezach.

   Zupa ma słodko-kwaśny, wyrazisty smak oraz wyczuwalny zapach naturalnego zakwasu żytniego, widoczne są w niej
plastry ziemniaków z przysmażoną cebulką ze skwarkami.

 
Do przygotowania jej potrzebne są: zakwas, ziemniaki, czosnek, cebula, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, śmietana i ewentualnie do okraszenia słonina/smalec. 
Przepis na Zalewajkę z Rogowa przekazywany był z pokolenia na pokolenie. 

   - Zalewajka z Rogowa to pierwszy i póki co jedyny produkt z terenu Gminy Stargard wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych - informuje gmina Stargard. 

   O zupie z Rogowa na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: 

   Zupę pn. zalewajka z Rogowa, na Pomorzu Zachodnim gotowano już we wczesnych latach po II wojnie światowej. W latach 40. XX wieku w Rogowie, wsi położonej niedaleko Stargardu osiedlili się osiedleńcy z Polski centralnej (pow. piotrowski, woj. łódzkie), woj. świętokrzyskiego, woj. podkarpackiego oraz z tzw. Kresów wschodnich.

   Od początku zamieszkania na tych terenach, mieszkańcy przygotowywali posiłki według znanych sobie rodzimych receptur. Jedną ze stosowanych receptur, przywiezionych z Polski centralnej, był przepis na zupę zalewajkę.

   W poszczególnych rodzinach zamieszkujących wieś Rogowo przepis na zalewajkę kolejnym jej pokoleniom przekazywany był ustnie. Matka uczyła przygotowywać tę zupę swoje dzieci, a one swoje. Z przepisu korzystali również inni mieszkańcy, którzy otrzymywali go od swoich sąsiadów. Zalewajka przygotowywana była w zależności potrzeb i możliwości poszczególnych rodzin. Niektórzy spożywali ją kiedyś codziennie, na co miały z pewnością wpływ skromne powojenne życiowe warunki. W zalewajce z Rogowa cechą charakterystyczną jest kształt ziemniaków które pokrojone są w talarki, wyróżnia to danie wśród innych. Współcześnie wieś zamieszkują kolejne pokolenia powojennych osadników a zalewajka z Rogowa jest posiłkiem, który funkcjonuje jako element integracyjny wśród mieszkańców. Przygotowywana jest na imprezy sportowe na Rogowskim boisku czy podczas miejscowych dożynek.

(w) - 13-03-2023


Reklama
Dodanie opinii jest jednoznaczne z zatwierdzeniem regulaminu
Autor:
Dodanie wiadomości jest jednoznaczne z zatwierdzeniem regulaminu
Autor:
   Polecane przez INFO
baner_5_1570135131.jpgbaner_8_1658156824.jpgbaner_9_1570642654.jpgbaner_10_1570145489.jpgbaner_13_1587714979.jpgbaner_21_1672648553.jpgbaner_28_1677653215.jpgbaner_30_1680645093.jpgbaner_31_1695228839.pngbaner_32_1708625514.jpgbaner_33_1708625553.jpg
Copyright © Regionalny Informator Internetowy
info..pl M. Cywka
Robotnicza 9b
73-110 Stargard
tel. +48 609 804 424 / 91 578 42 10
e-mail: info.wiadomosci@gmail.com