logofacebook.jpg
Witaj
3.144.12.193

3 różne sposoby na zaparzenie kawy

1721045240.jpg
Artykuł sponsorowany
Ilość wyświetleń: 168
Najpopularniejszym w Polsce sposobem parzenia kawy jest jej zalanie w kubku wrzątkiem, a następnie dodanie cukru czy mleka. W ten sposób powstaje tak zwana „zalewajka”. Dzięki rozwojowi technologii i większej świadomości dotyczącej parzenia obecnie można przygotować napar nawet na kilka różnych sposobów. Sprawdź, jakie metody sprawią, że kawa przestanie być tylko sposobem na obudzenie o poranku, ale także przyjemną, pełną aromatów chwilą.

Klasyczny przelew
Kawa przelewowa to jeden z najpopularniejszych sposobów parzenia. Tak zaparzone ziarna dają nieco łagodniejszy smak i aromat kawy. Wiele zależy od tego, jaki sprzęt do przygotowania kawy wybierzesz. Wiele osób stawia na ekspres przelewowy. To urządzenie, które znacznie ułatwia proces parzenia. Wystarczy nalać wodę do pojemnika, włożyć filtr, wsypać zmieloną wcześniej kawę i uruchomić urządzenie. Proces trwa kilka minut, a podgrzewana podstawka sprawia, że napar będzie przez długi czas utrzymywał temperaturę.

Wiele osób coraz chętniej wybiera alternatywne metody parzenia. Świetnie sprawdzi się drip lub chemex. Proces parzenia przypomina ten w ekspresie, ale nie jest zautomatyzowany. Potrzebny będzie jedynie odpowiedni zaparzacz (dripper) i dzbanek lub kubek, papierowe filtry i woda. Zanim wsypiesz zmielone ziarna do zaparzacza (https://coffeelove.pl/pl/c/Zaparzacze/335), trzeba namoczyć filtr, poczekać aż woda przeleci i ją wylać. W ten sposób można pozbyć się papierowego posmaku z kawy. Dopiero wtedy wsypuje się odmierzoną ilość kawy, a następnie zalewa ją gorącą wodą. Taka kawa jest delikatna w smaku, aromatyczna i gotowa do wypicia! Zaparzacze, które znajdziesz w sklepie https://coffeelove.pl/, są nie tylko proste w użyciu, ale także sprawnie można je umyć, dzięki czemu szybko przygotujesz kolejny napar. Samych alternatywnych sposobów parzenia jest wiele!

Kawiarka – kawa po włosku
Dzięki kawiarce możesz poczuć aromat włoskiego espresso. Urządzenie składa się ze zbiornika na wodę i zaparzoną kawę oraz sitka na zmieloną kawę. To świetna alternatywa dla dużego ekspresu ciśnieniowego. Jej dużym atutem są kompaktowe wymiary, dzięki czemu można zabrać ją również w podróż. Kawiarkę trzeba postawić na palniku i poczekać, aż ciśnienie wytworzone w dolnym zbiorniku przeciśnie wodę przez sitko z kawą. Trzeba pamiętać, by w odpowiednim momencie wyłączyć palnik i zdjąć urządzenie. W przeciwnym razie kawa będzie miała palony posmak lub całkowicie wycieknie z naczynia.

Tygielek, czyli kawa o orientalnym posmaku
Kawa po turecku, czyli tak zwana kawa z tygielka to propozycja dla tych, którzy lubią mocny, aromatyczny, intensywnie czarny napar. Ten sposób parzenia wymaga odpowiedniego naczynia, a także cierpliwości i uwagi. Do stalowego lub emaliowanego tygielka trzeba wsypać kawę, cukier oraz przyprawy, które nadadzą naparowi orientalnego smaku, zazwyczaj jest to kardamon, cynamon i goździki. Całość zalewa się wodą, najlepiej w proporcjach 1:1, czyli na jedną czubatą łyżkę zmielonej kawy, przypada filiżanka wody. Następnie tygielek trzeba podgrzewać, do momentu aż na górze pojawi się pianka. Kawa nie powinna się zagotować. Następnie należy zdjąć naczynie z palnika, odczekać, aż pianka opadnie, a następnie powtórzyć czynność. Tak zaparzoną kawę delikatnie przelewa się do szklanki i już!
 
inf. pras. - 15-07-2024


Reklama
Dodanie opinii jest jednoznaczne z zatwierdzeniem regulaminu
Autor:
Dodanie wiadomości jest jednoznaczne z zatwierdzeniem regulaminu
Autor:
   Polecane przez INFO
baner_5_1570135131.jpgbaner_8_1658156824.jpgbaner_9_1570642654.jpgbaner_10_1570145489.jpgbaner_13_1587714979.jpgbaner_21_1672648553.jpgbaner_28_1677653215.jpgbaner_30_1680645093.jpgbaner_31_1695228839.pngbaner_32_1708625514.jpgbaner_33_1708625553.jpgbaner_34_1723823580.png
Copyright © Regionalny Informator Internetowy
info..pl M. Cywka
Robotnicza 9b
73-110 Stargard
tel. +48 609 804 424 / 91 578 42 10
e-mail: info.wiadomosci@gmail.com