logofacebook.jpg
Witaj
18.222.143.88

Mocha - kawa z czekoladą

Mocha lub mokka to połączenie kawy, mleka i czekolady. Jej wyjątkowy smak pokochało wielu konsumentów. Można ją zamówić w praktycznie każdej kawiarni lub przygotować samodzielnie w domu.

1736929696.jpg
Artykuł sponsorowany
Ilość wyświetleń: 82
Składniki doskonale się dopełniają, tworząc lekko słodki napój. Sprawdź, gdzie powstał pomysł na kawę z czekoladą oraz jak zrobić ją w swojej kuchni.
 
   
    Skąd pochodzi mokka?

   Kawa mokka pochodzi z Jemenu. W porcie Al Mokha na półwyspie Arabskim od XV wieku importowano ziarna o czekoladowych nutach. Po ich zaparzeniu wyraźnie można było wyczuć smak czekolady. Później kawa dotarła do Egiptu, Turcji i Europy. Stała się inspiracją do stworzenia napoju na bazie klasycznego espresso, mleka i dodatku czekolady.

   Z kolei „moka” to również określenie na mały dzbanek do parzenia kawy, pochodzący z Włoch, czyli kawiarkę. Kultowe, charakterystyczne modele oferuje marka Bialetti. Oryginalnie kawa z czekoladą, czyli mocha nie ma pianki – mleko jest wymieszane z czekoladą, ale nie jest wcześniej spieniane. Czekolada powinna mieć minimum 70% zawartości kakao, a profil kawowy powinien współgrać z napojem.

   Jak przygotować mokkę w domowych warunkach?

    Bazą do przygotowania klasycznej mokki jest dobrej jakości espresso. Możesz wybrać ziarna o czekoladowych, orzechowych czy karmelowych nutach, które świetnie podkręcą smak napoju. Doskonałe propozycje, zarówno do ekspresów i kawiarek, jak i pod alternatywne metody parzenia zamówisz w palarni https://www.roastains.com/. Ziarna zmiel zgodnie z wybranym sposobem przygotowania espresso i zaparz kawę w małej filiżance lub dzbanuszku z dziubkiem, który ułatwi przelanie jej do szklanki. W międzyczasie drobno pokrusz czekoladę (może być mleczna lub gorzka) i umieść ją na dnie szklanki lub kubka. Zalej ciepłym mlekiem, odczekaj chwilę i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Na koniec cienkim strumieniem wlej espresso. Górę możesz udekorować startą czekoladą lub cynamonem. Pamiętaj o proporcjach – stosunek mleka do kawy powinien wynosić 2:1 – 60 ml mleka to 30 ml espresso. Możesz również gorącą czekoladę przygotować wcześniej w rondelku, wykorzystując do tego produkt w proszku.

    Letnią wersję możesz zrobić na bazie kostek lodu i dodatkiem dobrej jakości syropu czekoladowego. Istnieje również opcja z białą czekoladą – white mocha!

    Co ciekawe, ciepły, łagodny odcień brązu, czyli Mocha Mousse został kolorem roku według instytutu Pantone. Ma symbolizować harmonię i docenianie prostych, codziennych przyjemności. Jednocześnie jest symbolem otulającego ciepła, pragnienia komfortu, rozpieszczania się i dzielenia z innymi. Podaruj sobie chwilę przyjemności i spróbuj kawy mokka!
Inf. pras. - 15-01-2025


Dodanie opinii jest jednoznaczne z zatwierdzeniem regulaminu
Autor:
Dodanie wiadomości jest jednoznaczne z zatwierdzeniem regulaminu
Autor:
   Polecane przez INFO
baner_5_1570135131.jpgbaner_8_1658156824.jpgbaner_9_1570642654.jpgbaner_13_1587714979.jpgbaner_21_1672648553.jpgbaner_28_1677653215.jpgbaner_31_1695228839.png
Copyright © Regionalny Informator Internetowy
info..pl M. Cywka
Robotnicza 9b
73-110 Stargard
tel. +48 609 804 424 / 91 578 42 10
e-mail: info.wiadomosci@gmail.com