Mocha lub mokka to połączenie kawy, mleka i czekolady. Jej wyjątkowy smak pokochało wielu konsumentów. Można ją zamówić w praktycznie każdej kawiarni lub przygotować samodzielnie w domu.
Artykuł sponsorowany
Ilość wyświetleń: 82
Składniki doskonale się dopełniają, tworząc lekko słodki napój. Sprawdź, gdzie powstał pomysł na kawę z czekoladą oraz jak zrobić ją w swojej kuchni.
Skąd pochodzi mokka?
Kawa mokka pochodzi z Jemenu. W porcie Al Mokha na półwyspie Arabskim od XV wieku importowano ziarna o czekoladowych nutach. Po ich zaparzeniu wyraźnie można było wyczuć smak czekolady. Później kawa dotarła do Egiptu, Turcji i Europy. Stała się inspiracją do stworzenia napoju na bazie klasycznego espresso, mleka i dodatku czekolady.
Z kolei „moka” to również określenie na mały dzbanek do parzenia kawy, pochodzący z Włoch, czyli kawiarkę. Kultowe, charakterystyczne modele oferuje marka Bialetti. Oryginalnie kawa z czekoladą, czyli mocha nie ma pianki – mleko jest wymieszane z czekoladą, ale nie jest wcześniej spieniane. Czekolada powinna mieć minimum 70% zawartości kakao, a profil kawowy powinien współgrać z napojem.
Jak przygotować mokkę w domowych warunkach?
Bazą do przygotowania klasycznej mokki jest dobrej jakości espresso. Możesz wybrać ziarna o czekoladowych, orzechowych czy karmelowych nutach, które świetnie podkręcą smak napoju. Doskonałe propozycje, zarówno do ekspresów i kawiarek, jak i pod alternatywne metody parzenia zamówisz w palarni https://www.roastains.com/. Ziarna zmiel zgodnie z wybranym sposobem przygotowania espresso i zaparz kawę w małej filiżance lub dzbanuszku z dziubkiem, który ułatwi przelanie jej do szklanki. W międzyczasie drobno pokrusz czekoladę (może być mleczna lub gorzka) i umieść ją na dnie szklanki lub kubka. Zalej ciepłym mlekiem, odczekaj chwilę i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Na koniec cienkim strumieniem wlej espresso. Górę możesz udekorować startą czekoladą lub cynamonem. Pamiętaj o proporcjach – stosunek mleka do kawy powinien wynosić 2:1 – 60 ml mleka to 30 ml espresso. Możesz również gorącą czekoladę przygotować wcześniej w rondelku, wykorzystując do tego produkt w proszku.
Letnią wersję możesz zrobić na bazie kostek lodu i dodatkiem dobrej jakości syropu czekoladowego. Istnieje również opcja z białą czekoladą – white mocha!
Co ciekawe, ciepły, łagodny odcień brązu, czyli Mocha Mousse został kolorem roku według instytutu Pantone. Ma symbolizować harmonię i docenianie prostych, codziennych przyjemności. Jednocześnie jest symbolem otulającego ciepła, pragnienia komfortu, rozpieszczania się i dzielenia z innymi. Podaruj sobie chwilę przyjemności i spróbuj kawy mokka!