Kamil Bilski (drugi z prawej) znalazł się w gronie 9 finalistów konkursu Les Chefs en Or.
Ilość wyświetleń: 939
Kamil Bilski z Zespołu szkół nr 5 w Stargardzie został finalistą kulinarnego konkursu Les Chefs en Or.
Polską edycję konkursu kulinarnego Les Chefs en Or organizował Instytut Kulinarny Transgourmet w Piasecznie pod Warszawą. Wzięło w nim udział 9 najlepszych młodych adeptów sztuki kulinarnej z całej Polski. Uczestnicy przygotowali popisowe potrawy z selerem korzeniowym w roli głównej. Wśród mistrzów kulinarnej sztuki wyróżnienie i nagrodę finansową wywalczył Kamil Bilski, tegoroczny absolwent Technikum Żywienia i Usług Gastronomincznych w Zespole Szkół nr 5 w Stargardzie.
- Popisowe i docenione danie Kamila to suflet selerowy z pomidorem i sosem holenderskim, placuszek ziemniaczano – selerowy z jajem poszetowym oraz gołąbek na bazie sałaty masłowej z czarną kaszanką - informuje Zespół Szkół nr 5 w Stargardzie. -
Kamil Bilski otrzymał propozycję od prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni Jarosława Uścińskiego do odbycia tygodniowego stażu w restauracji Moonsfera w Warszawie.
- To wielkie wyróżnienie i ogromna szansa na rozwój dla naszego młodego kucharza.