Uczniowie ZS5 piekli ciasta i pierniki, a nawet ... wyspawali bombkę
Uczniowie klas gastronomicznych w Zespole Szkół nr 5 przygotowywali tradycyjne świąteczne potrawy i wypieki. Fot. ZS5.
Ilość wyświetleń: 842
Lepienie pierogów, pieczenie ciast i pierników i robienie bombek - Zespół Szkół nr 5 na różne sposoby celebruje święta.
Klasy gastronomiczne w Zespole Szkół nr 5 na os. Lotnisko w przedświątecznym czasie przygotowywały świąteczne potrawy i wypieki.
- Już od progu unosił się zapach pierników, miodu, cynamonu i goździków - informuje ZS5.
Wszystko to za sprawą magicznej atmosfery, zaangażowania młodzieży i pomysłowości nauczycieli zawodu.
- To przyjemność pracować w miejscu, w którym świąteczny czas zaczyna się już na początku grudnia – mówi Marzena Samujło, nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZS5. - Nasza młodzież z dużym zaangażowaniem i wielką radością włącza się w wykonanie zadań. A skoro mamy tak wielu pasjonatów wypieków i kulinariów, możemy prowadzić konkursy, bo chętnych mamy wielu.
W szkole zorganizowano też konkursy na najlepsze pierogi i pierniki.
- Trudno było wyłonić zwycięzcę, bo wszystkie dania wyglądały i smakowały wyśmienicie - informuje szkoła. - W konkursie „ Mistrza zdobienia pierników”, prace były tak bajeczne, że zwycięzców musiało być więcej.
Uczniowie celebrują przedświąteczny czas na różne sposoby. I tak na przykład technicy pojazdów samochodowych, wykonali wyjątkową bombkę - samochód.
- To prawdziwe autko, wyspawane z miłości do zawodu, tyle że bez silnika, ale nad tym też popracujemy - mówi Michał Stasiak, kierownik warsztatów szkolnych.
Młodzież z ZS5 na os. Lotnisko wykonała też zestaw bombek na choinkę znajdującą się przed MDK w Stargardzie, odpowiadając w ten sposób na zaproszenie do akcji jej zdobienia.
- Każde w innej technice i z ciekawym pomysłem - mówi Krzysztof Bielski, dyrektor ZS5. - Wszystkie łączy jedno – miłość do ZS 5 i logo naszej szkoły”. Wśród nich pojawiły się bombki szczególne, opracowane i wykonane przez techników programistów na drukarkach 3D.