Julia Smagowicz i Natasza Sobańska, uczennice ZS5 zajęły w ogólnopolskim konkursie wysokie miejsce. Ich opiekunką była nauczycielka Monika Nowicka - Chorągiewicz.
Ilość wyświetleń: 836
Uczennice III klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół nr 5 zajęły IV miejsce w finale II Ogólnopolskiego Karpiowego Konkursu Kulinarnego.
Julia Smagowicz i Natasza Sobańska z ZS5 pod opieką Moniki Nowickiej - Chorągiewicz, przygotowały na konkurs karpiowy "food - street" pod postacią langosza z gulaszem z karpia i potrawę Drwal a''''la Karp.
Dziewczęta zaproszono do Warszawy, gdzie pod okiem jury, któremu przewodniczył znany kucharz Jarosław Uściński oraz przy wsparciu opiekuna i dopingu dyrektora szkoły Krzysztofa Bielskiego, zajęły IV miejsce w konkursie.
- Jak wielokrotnie podkreślało jury, ten wspaniały sukces, dotyczy wyjątkowo trudnego tematu ryb i ogromnej konkurencji, bowiem w konkursie wystartowały 124 potrawy wykonane przez młodzież szkół gastronomicznych z całej Polski - informuje Dorota Kujawska, nauczycielka z ZS5 w Stargardzie.
ZS5 - 30-11-2023
1.
A czy te przemiłe dziewczyny gdzieś coś robią żeby zamowić na świeta