Termos obiadowy to przydatna rzecz, dzięki której możemy zabrać ciepły posiłek do pracy lub w podróż. Tak przewożone jedzenie nie wystygnie i zachowa odpowiednią konsystencję. Nie każdy jednak wie, jakie dania przyrządzić, żeby były odpowiednie do termosu. W naszym artykule prezentujemy kilka ciekawych przepisów na pyszny obiad. Opinie osób, które je wypróbowały potwierdzają, że dania idealnie sprawdzają się do zabrania do pracy czy na wycieczkę.
Zupa-krem z pomidorów
Do przygotowania zupy pomidorowej będziemy potrzebowali: 1 litra bulionu mięsnego lub warzywnego, puszki pokrojonych pomidorów, ząbka czosnku, soli, pieprzu, cukru, suszonego oregano i bazylii, a także oliwy z oliwek. Do bulionu dodajemy pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wywar przyprawiamy solą, cukrem, pieprzem, oregano i bazylią oraz dodajemy oliwy. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aby pomidory się rozgotowały. Całość na koniec blendujemy tak, aby otrzymać gładką, kremową konsystencję.
Leczo
Aby przygotować leczo potrzebne nam będą: puszka krojonych pomidorów, kiełbasa, 1 cukinia, 5-6 pieczarek, 1 czerwona papryka, 2 cebule, olej i przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka). Na początek, na rozgrzanym oleju należy zeszklić cebulę pokrojoną w dużą kostkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i całość mieszamy. Następnie dodajemy pieczarki, cukinię i paprykę. Całość smażymy około 10 minut, potem dodajemy pomidory i całość dusimy przez około 30 minut. Na koniec przyprawiamy danie solą, pieprzem i ostrą papryką.
Zupa-krem z marchwi
Zupę-krem przygotujemy z 6 małych marchewek, 2 ząbków czosnku, 1 litra warzywnego bulionu, 0,5 szklanki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczki masła oraz soli i pieprzu do smaku. Na początku obieramy, myjemy i kroimy marchewki oraz siekamy czosnek. W rondelku rozpuszczamy masło, na którym należy zeszklić czosnek z marchwią. Następnie dodajemy bulion. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na średnim ogniu do uzyskania przez marchewkę odpowiedniej miękkości. Po wystudzeniu danie blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec można posypać zupę tartym parmezanem.
Kociołek z soczewicą i pieczarkami
Do przygotowania kociołka z soczewicą i pieczarkami niezbędne nam będą: 1 średnia cebula, 300 g pieczarek, 2 ząbki czosnku, 1,5 łyżeczki zmielonego kminku, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 800 g odsączonej i opłukanej zielonej soczewicy, 1 łyżka sosu sojowego. 1 łyżka octu balsamicznego, 1 średni słodki ziemniak, 1 duży ziemniak oraz 1 gałązka tymianku. Na początku nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. W międzyczasie w rondelku szklimy cebulę, dodajemy do niej drobno pokrojone pieczarki i smażymy przez 3 minuty. W następnej kolejności dodajemy czosnek, kminek i paprykę i całość mieszamy przez minutę. Po zdjęciu rondelka z palnika wrzucamy do niego soczewicę, dodajemy ocet balsamiczny, sos sojowy, 100 ml wody i przyprawy. Otrzymaną mieszankę umieszczamy w żaroodpornym kociołku. W kolejnym kroku do wrzątku wrzucamy pokrojone w plastry ziemniaki i gotujemy przez 3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy je z wody, układamy na soczewicy i skrapiamy olejem. Naczynie wstawiamy na 25 minut do rozgrzanego piekarnika. Gotowe danie posypujemy liśćmi tymianku do smaku.