Magdalena Jończyk, Julia Smagowicz i Angelika Hilgier zostały laureatkami konkursów kulinarnych w Zespole Szkół nr 5 w Stargardzie. Fot. Starostwo.
Ilość wyświetleń: 1310
W Zespole Szkół nr 5 na os. Lotnisko rozstrzygnięto najważniejsze, wewnątrzszkolne konkursy kulinarne.
Laureatkami konkursów zostały: Magdalena Jończyk, Julia Smagowicz i Angelika Hilgier.
- Uczniowie pionu gastronomicznego stanęli do walki o tytuły: „Najlepszego kucharza Zespołu Szkół nr 5” i „Najlepszego cukiernika Zespołu Szkół nr 5” - informują organizatorzy konkursów. - Młodzi kucharze zaskakując jury wykazali się znajomością kuchni molekularnej, cukiernicy zaś - najnowszymi trendami w pracy z izomaltem. Było o co walczyć, bo na zwycięzcę czekał zarówno zaszczytny tytuł jak i atrakcyjne nagrody rzeczowe. Ich fundatorem był sklep Bricomarché Stargard.
I miejsce, w kategorii kucharskiej, ex aequo zajęły: Magdalena Jończyk i Julia Smagowicz. Magdalena została nagrodzona za tatar z łososia wędzonego na guacamole z kawiorem z galarety o smaku pomarańczy oraz z chipsami z płatków glonów nori, a Julia - za pieczonego łososia na puree dyniowo-batatowym z warzywami i sosem z granata.
Wśród cukierników na pierwszym miejscu uplasowała się Angelika Hilgier, która upiekła tort.
- Wszystkim uczestnikom gratulujemy wspaniałej pasji i talentu! - gratuluje starostwo. -Sponsor akcji wsparł również szkołę w doposażeniu pracowni gastronomicznej, inwestując tym samym w potencjał młodych talentów kulinarnych i rozwój pasji stargardzkiej młodzieży.