Uczniowie prześcigali się w pomysłach na ciasto naleśnikowe. Fot. ZS5.
Ilość wyświetleń: 1392
Konkurs kulinarny pod hasłem „Mistrz smażenia i dekorowania naleśników” zorganizowano w Zespole Szkół nr 5. Wygrały go Oliwia i Ola.
ZS5 to szkoła pełna dobrych smaków i aromatycznych zapachów. W ostatnim czasie udowodniła to po raz kolejny. Uczniowie klas gastronomicznych wzięli udział w konkursie kulinarnym. Prześcigali się w przepisach na idealne ciasto naleśnikowe i inwencji twórczej w dekorowaniu potraw.
- Te ich małe kolorowe dzieła, cieszyły oko i podniebienie wszystkich obecnych a wspomnienia z pysznej degustacji, pozostaną z uczestnikami na długo - mówi Dorota Kujawska, nauczyciel ZS5.
Nagrody główne w postaci dwutygodniowego stażu w restauracji Farina, ufundował hotel Kyriad, a vouchery wręczyła specjalistka do spraw sprzedaży i marketingu Karolina Nowak. I miejsce w konkursie na mistrza serwowania naleśników zajęła Aleksandra Stachera, a mistrzynią ich smażenia została Oliwia Ziajka.
- Szkolenie branżowe ma przyszłość, a potencjalni pracodawcy uczestniczą w życiu młodych ludzi już w czasie etapu kształcenia - dodaje Dorota Kujawska. - Taka współpraca daje nadzieję na dobre jutro.